ILDSJÆL: Det lyder som titlen på en Olsen-Bande film: Tage Leegaard seneste bedrift var oprettelsen af en forening til støtte for et akutsygehus i Thisted
Af Klaus Madsen – 3. oktober 2016
SØNDERHÅ: Tage Leegaard kommer ud på gårdspladsen på Englyst for at tage imod og byde velkommen. En af de sidste sommerdage sidder han ved spisebordet i det der kaldes et køkkenalrum. Computeren er tændt og læsebrillerne sidder lidt yderligt på næsen.
– Du skal altså lige se et billede af en fugl, vi ringmærkede for nogle dage siden. Den er sjælden.
Jeg har glemt fuglens navn, det var vist noget med en rørsanger.
Det med fuglens navn er også lige meget. Det er Tage det skal handle om. En ildsjæl der snart fylder 62. En ildsjæl der stadig brænder.
Som den yngste af otte søskende på gården Leegaard blev Tage født 5. november 1954. Hans mor Christine passede hjemmet og gården sammen med faren Robert Leegaard, der var sognerådsformand.
Tage blev student fra Thisted Gymnasium i 1973. Han synes, han var for umoden til at få stort udbytte ud af gymnasietiden.
Hjemme på gården havde han fået interesse for at passe køer, og det blev i mange år Tages dagligdag.
I 1974 kom han til militæret. Han blev sergent, og det var derfor først i 1976, han vendte tilbage til det civile liv. Han havde mødt Pia, som han blev gift med i 1977. De bosatte sig i et rækkehus i Hurup, og Tage havde pladser som fodermester.
I 1978 tog han på landbrugsskole. Tages far var død, og hans mor ville betale for landbrugsskolen, når det blev Hammerum Landbrugsskole.
1. marts 1979 overtog Tage gården Englyst. Det var ikke med Pias gode vilje. De overtog gården fra Tages onkel. De første måneder kørte Tage hver dag fra Hurup for at passe gårdens 35 jerseykøer.
20. Januar 1980 flyttede Familien ind på Englyst.
Det var en tid med renter på 25 % på kassekreditten.
I 1981 udvidedes besætningen til 50 køer.
Starten af 80´erne var hårde år for mange landmænd. Tage er helt ærlig om, at han i 1987 måtte lave en akkordordning med kreditorerne. Han parat til at opgive det hele, men en rådgiver bad ham “tage sig sammen”.
I 1990 havde han 70 køer i stalden.
Arbejdet med køerne gjorde, at Tages krop begyndte af værke. I slutningen af 90erne blev økonomien igen så stram, at han i januar 1999 solgte mælkekvoten og sætte køerne ud. I februar 2000 var det slut med kvæg på Englyst.
I sommeren 1999 blev Tage ansat som kvægavlsrådgiver. Det var et drømmejob, som varede til han, efter en fusion af kvægavlsforeninger i efteråret 2002, blev fritstillet.
Med Tages egne ord: – Det var ikke rart
Han stod uden uddannelse som 47-årig. Kroppen var slidt. Han måtte ud på arbejdsmarkedet og fik arbejde på Ideal Combi i Hurup. Det holdt kun et par måneder. Fysikken rakte ikke til. Han havde forskellige småjobs, og fik arbejde som arbejdsmand hos Karl Erik Jensen i Snedsted.
Efter sommeren 2003 begyndte Tage en læreruddannelse på Skive Seminarium. Hans fik for første gang brug for sin studentereksamen, som hjalp til med at give merit, så han blev lærer på to år.
Som lærer fik han arbejde på Hvidbjerg skole på Mors, Boddum Ydby Friskole, til han i 2007 blev ansat på Hanstholm Skole.
Han sluttede sin lærertid med ansættelse på Østre Skole i Thisted fra 2011 til 2016.
Historien om den sjældne fugl starter i Tages drengetid. Han samlede fugleæg og havde en fin samling, der sirligt blev lagt i kasser med træsmuld. Han blev medlem af Biologisk Forening for Nordvestjylland og begyndte at ringmærke. Det var spændende at få tilbagemeldinger, om fugle der blev observeret langt væk fra Thy.
Ringmærkning af fugle har siden været en vigig af Tages liv. Aktiviteten var ikke så høj i de aktive år som landmand. Nu er der igen tid til store naturoplevelser.
I 2013 var Tage en af forfatterne til bogen “Med bud fra Nordvest”, som beskriver ringmærkningsarbejdet i Thy.
Frøene til Tages politiske liv blev sået hjemme. Faren, Robert Leegaard, var konservativ og sognerådsformand.
Tage siger hans politiske liv har været lidt af en karuseltur der endte da han en aften i 1984 havde gode venner på besøg. De blev enige om at melde sig ind i Det Konservative Folkeparti.
Han har siden haft mange forskellige tillidsposter i partiet. Har har været valgt af Landsrådet til hovedbestyrelsen og husker de turbolente år med blandt andet partiformand Hans Engels møde med en betonklods.
I 1985 blev han opstillet til byrådet på liste C3, som dækkede den sydlige del af Thisted Kommune. 30 stemmer rakte ikke til en plads omkring byrådsbordet.
Bortset fra valget i 2005 stillede han op til byrådet mange gange. I 1997 manglede han 1 stemme.
I 2007 blev han folketingskandidat.
Mange skuffelser blev på valgaftenen i 2009 vendt til glæde. Han blev valgt til kommunalbestyrelsen og inden aftenen var omme, var han også medlem af Folketinget. Knud Christensen fra Års byttede medlemskabet af Folketinget ud med borgmesterposten i Vesthimmerlands Kommune, og Tage kom blev der som suppleant medlem af Folketinget.
Det var slemt for Tage at forlade politik. Ved valget i 2011 måtte Tage forlade Folketinget. Ved kommunalvalget i 2013 manglede han ganske få stemmer
Den sidste bedrift på den politiske scene udsprang af sommerens problemer omkring sygehuset i Thisted. Tage oprettede en facebookside for at samle kræfterne for et akutsygehus for Thy og Mors. Siden har godt 14000 sympatisører.
15. september kunne Tage, både stolt og glad, som ordstyrer opleve, at en støtteforening på en stiftende generalforsamling i Plantagehuset så dagens lys.
De næste år bliver det naturen og familien.
Tage og Pia, der er Social- og sundhedshjælper, har tre børn, Palle, født i 1978, Jacob, født i 1981 og Sisse, født i 1986
Som tidligere medlem af Folketinget er Tage Leegaard stadig på Folketingets hjemmeside