For Thy: Henrik Jensen gjorde al for meget snak til handling, da han begyndte at tage de yngre læger på Thisted Sygehus med på jagt og eventyr i Thy
Af Klaus Madsen – 22. oktober 2018
THISTED: Det vækker lidt undren hos unge læger, når de på deres introduktionstur på sygehuset i Thisted, i kapellet, af Henrik Jensen bliver spurgt, om de har jagttegn.
Spørgsmålet er velbegrundet. Da snakken og debatten om sygehusets fremtid, og problemet med at skaffe læger til både sygehuset og thys lægepraksis, var på sit højeste, handlede Henrik. Han inviterede, og inviterer stadig, de unge læger på gode oplevelser med thyboer i thyboernes natur. Der skulle, og skal, være andet end dårlige historier om sygehuset og Thy.
To gange om året kommer et hold unge læger til sygehuset i Thisted. Henrik synes det er vigtigt at give de unge, som kommer fra studiemiljøerne, gode oplevelser. I Thy kan man opleve, at det er også kan være godt, at skifte cafeernes kaffe og designmøbler ud med en kop kaffe fra termokanden og en hjemmebagt bolle, siddende på en træstub med udsigt over klitheden.
Det er også vigtigt at vise de værdier, som gennem generationer har gjort thyboer og thy stærke. I modsætning til den gængse opfattelse er både Thy og thyboer åbne. Et velkommen er ikke kun en høflig frase.
Sundhedsstyrelsen har givet sygehuset i Thisted en særlig status. Der er langt til de store sygehuse. Thyboerne har altid kæmpet og kæmper stadig.
Thy er ikke en ø, men et hjørne, et stærkt hjørne af Danmark
Jagt er Henriks store interesse. Han bruger sit store netværk, når han inviterer på tur. Han får aldrig nej, når han spørger lodsejere om han må tage en gruppe unge læger med på jagt. Når en god jagttur skal rundes af med god mad og drikke, har Henrik god hjælp af kammerater. Han har, med god hjælp fra kammerater, serveret krondyr stegt over grill. Han har budt på frokost i et af fiskerhusene på Stenbjerg Landingplads, med snapse krydret med planter fra skov og klit. Der var gode fortællinger om at samle planterne og krydre snapsene.
De gode rygter om Henriks arrangementer har gjort, at der har været op til 30 deltagere.
I 24 år har 50-årige Henrik arbejdet i kapellet på sygehuset. Han er født og opvokset i Stenbjerg. Allerede som 16-årig søgte han ind til forsvaret. Han ville være konstabel på et inspektionsskib ved Grønland. Det lykkedes ikke at komme på inspektionsskibet. Det viste sig hans syn var for dårligt. Han skulle bruge briller.
Han blev i stedet konstabelelev ved telegraftropperne. 1. August 1986 steg han på toget fra Thy til Fredericia. Han kom senere til kasernen Randers. I 1990 kom han som overkonstabel af 1. grad igen til Fredericia. På et tidspunkt blev han tilbudt at blive skytte på en af hærens helikoptere, som havde base på flyvepladsen i Vandel. Han sagde nej tak til et job ved helikopternes hjælpetropper. Vandel var for Henrik verdens kedeligste sted.
I 1991 var Henrik til marked i Vildsund, og her mødte han Rikke. Så blev der langt mellem Thy og Fredericia. En dag kørte han ind på kasernen i Skive for at høre, om der ikke var et job til en overkonstabel af 1. grad. Det var der. Det var tættere på Thy og Rikke. Han blev i tre år chauffør for chefen for 2. Jyske brigade.
Jobbet som kapelportør søgte Henrik i 1995. En søndag, på besøg hos Rikkes moster i Herning, så han en annonce om stillingen som portør ved kapellet på sygehuset i Thisted. Han var bevidst om, at han skulle arbejde med døde mennesker. Han var også sikker på han kunne klare det. Han gøre meget ud af at lytte og tage sig godt af de pårørende. I annoncen stod, at arbejdet var selvstændigt, og det har han med sin b baggrund i forsvaret haft let ved at leve op til. Med et lidt skævt smil bemærker Henrik, at nogle måske synes han er lidt for selvstændig. Han har haft pladsen i snart 24 år, og han sætter en ære i at arbejdet skal gøres ordentligt.
Det var i 1995 tid for Henrik at komme videre. Det eneste problem, var, at han med jobbet som kapelportør ikke fik mulighed for at udnytte retten til civiluddannelse, som var en del af kontrakten med forsvaret. Beslutningen blev at se bort fra den optjente ret til uddannelse.
1. marts 1995 startede Henrik i kapellet med “sidemandsoplæring”.
Henrik og Rikke bor i Vildsund med udsigt over Sundby Sø. De købte ejendommen af Naturstyrelsen, som havde opkøbt ejendommen i forbindelse med genetableringen af søen. De har teenagebørnene Peter og Anne Kathrine.
1. oktober fik Henrik anerkendelse og en stor buket blomster for sit initiativ af regionsrådsformand Ulla Astman.