STOP: Niels Pedersens helbredssituation tvinger “Niels blyant” til at stoppe i butikken på hjørnet af Vestergade og Amtsstræde. Det er trist. Det er nødvendigt. 15. januar 2025 lukker “Niels blyant”
Af Klaus Madsen – 13. september 2024
THISTED: En gåtur i 1983 fra farens, guldsmed Egon Pedersen, forretning på Storetorv til en sportsforretning i Vestergade, blev starten på 41 år, som “ham der Niels” – Niels blyant. Der var egentlig køb af badminton ketcher, der var målet for turen. Da han vendte tilbage til guldsmedeforretningen, havde han også et tilbud om en læreplads hos Kjær Herretøj med. Udtrykket “på godt og ondt” kan sagtens beskrive perioder i Niels blyants karriere.
I 2012 åbnede, på hjørnet af Vestergade og Amtsstræde, butikken “Niels blyant”. Det var først tæt på åbningsdagen navnet blev bestemt. Niels husker, hvad rekationen var, da han kontaktede “Skrannie Skilte og Reklame” Anni Christensen, og sagde butikken skal hedde “Niels blyant”, og ikke herrekviperingshandler Niels Pedersen. Skrannie syntes det var et godt navn, selvom hun også mente det lød som navnet på en boghandel.
Navnet “Niels blyant” har Niels bragt med fra de tre år han var bydreng for købmand Henning Frost Jensen i Centermarked i Sjørring. Allerede i 6. klasse startede Niels i købmandsbutikken. Han var kendt for altid at gå rundt med en blyant ved øret. Når mændene kom i købmandsbutikken med købmandsbog og kurv tog Niels imod. Mens mændene gik i bagbutikken, og drak en øl eller to, fandt Niels varerne og fyldte kurven. Han gik i bagbutikken og spurgte, hvor mange øl manden havde drukket. De blev lagt til regningen i bogen – uden det var muligt, at se der var betalt for øl. Niels sørgede selvfølgelig også for at kurven stod klar i bagagerummet, når manden skulle hjem. Grundlaget for godt købmandskab og god kundebetjening blev lagt i købmandsbutikken. Blyanten bag øret og navnet “Niels blyant” fulgte med til skolen Sjørring, som han forlod efter 9. klasse. Det har været et varemærke, og ikke et øgenavn. Niels tog efter folkeskolen en 1-årig EFG-uddannelse på Handelsskolen.
Niels kender sine kunder, og øjemålet tager sjældent fejl, når han finder den rigtige størrelse frem. Han kender spillet mellem mand og kone. Han ved også godt, det ofte er konen, der skal nikke ja, når beslutningen om nye bukser eller en ny skjorte – Niels får tit solgt begge dele – skal træffes. Niels er også ganske sikker på det modsatte sjældent sker, når konen fornyer garderoben. Han er faktisk overbevist om, at det hører til undtagelsen at manden er med, og medbestemmende.
Årene til 2008, hvor Niels flyttede med en af de nye butikker til J.P. Jacobsencentret var gode. Niels arbejdede for Erik Kjær. Han fik samarbejde om butikker, blandt andet Wagner på Havnetorvet og Biancha Sko i Storegade i Thisted, med Erik Kjær, Bjarne Madsen og Bent Sørensen. Efter 21 måneder i butikken i J.P. Jacobsen centret måtte Niels være med til at lukke. Centereventyret havde nær kostet Niels en fallit med et personligt underskud på 1.300.000 kr. Han var meget tæt på at “gå fra hus og hjem”. Niels har intet godt at sige om centret. Han løfter stemmen, når han husker tilbage på den korte tid i centret. Han kalder det ganske enkelt en skændsel for Thisted. Han betegner den næsten tomme etage på centrets førstesal som “dødsgangen”.
Sygdom de seneste år har tæret på kræfterne. Det er nu svært at holde til arbejdsuger på 50 – 60 timer. Da Niels fik konstateret prostatakræft første gang, tog han i første omgang beslutning om at lukke forretningen. Niels var “bange som en hare”, som han udtrykker det. Han blev behandlet for kræften med et godt resultat, og valgte derfor alligevel at fortsætte. For at par år siden fik han problemer med hjertet og lavet en tredobbelt bypassoperation og indopereret en pacemaker. Det kører flot nu. Han fik så i starten af 2024 nye problemer med prostatakræften, og han har gennemgået en behandling, som har tæret voldsomt på kræfterne. En operation i en akillessene har også gjort det svært at stå i mange timer i butikken. Niels har valgt at lukker i midten af januar. Så er der mulighed for at bytte julegaver. Niels er 60 år gammel. Han vil være nogle timer i butikken VØ outlet i Vorupør. Når han fylder 62 vil han gå på seniorpension.
Niels Pedersen er lillebror til Klaus Pedersen, som driver guldsmedebutik på Storetorv. Han er født i Thisted. Fra 1971 til 1976 var deres far, Egon Pedersen, halinspektør i den nyopførte idrætshal i Sjørring. Han overtog, efter tiden i Sjørring, Guldsmed Anders Henningsens forretning, hvor han før tiden som halinspektør havde været ansat.