FRILANDSGRISE: På marker i Skårup har Lasse Korsgaard 450 søer gående med deres små grise
Af Klaus Madsen 19. december 2019
SKÅRUP: Lasse Korsgaard har flyttet grisesøerne ud fra et griseliv i stalden til et økologisk griseliv på marken.
Da han for tre et halvt år siden slap de første søer løs på marken tænkte han godt nok, om han nogensinde fik fanget søerne igen. Det fik han. Både Lasse og grisene trives.
Klik på pilen for at se billeder og høre Lasse Korsgaard fortælle
Også når det er både koldt og vådt, stortrives grisene. Søerne får deres grise i de små ryttere på marken. Lasse og hans medhjælpere sørger hele tiden for halm i hytterne, så både soen og hendes små grise har det tørt og lunt. Selv på dage, hvor mange vil synes det er alt for koldt, kan man se soen ligge ude på marken. Det kan nemt blive for varmt for soen i hytten, med en flok små grise der putter sig i den tørre halm.
De største problemer har frilandsgrise i sommerens bagende sol.
Lasse fortæller, at det eneste der på et øjeblik kan rydde marken for søer og smågrise, er en haglbyge.
Søerne får grise to gange om året. Grisene er ved soen i syv uger, og de vejer 15-17 kilo, når de bliver solgt videre til økologiske landmænd, der gør grisene slagteklare. Frilandsgrise vokser hurtigt.
Når søerne skal insemineres, kommer de på stald. Ifølge reglerne og betingelserne for økologiske frilandsgrise må søerne være på stald i højst syv dage.
Dyrlægen kom jævnligt på besøg. Sygdom og medicin er ikke noget, man taler om på Lasses landbrug. Han har ikke høje udgifter til medicin, som han havde, da han drev konventionelt landbrug.
En dyrlæge skal give lov til at behandle en syg gris.
Der udskrives kun medicin til den syge gris, der bliver øremærket. Når behandlingen er afsluttet tager dyrlægen den overskydende medicin med til destruktion. Der findes ingen medicinrester på Lasses ejendom.
Som økolog fået Lasse ofte uanmeldte kontrolbesøg. Det kan bogstavelig talt ikke snydes på vægten, og myndighederne slår hårdt ned på snyd.
Lasse har en landbrugsuddannelse som driftsleder. Han har altid haft lyst til landbrug.
Som 23-årig købte han i 1987 ejendommen på Trapsandevej i Skårup på tvangsauktion. Det begyndte småt. Han byggede om og til, og lavede det hele selv. I en periode sendte han 6-7000 grise på slagteriet.
Som mange andre svinebesætninger blev Lasses også ramt af den smitsomme PRRS-sygdom i 1997.
For nogle år siden kørte Lasse lidt træt i den konventionelle måde at have grise på. Han ville prøve noget andet, og efter et besøg hos en økologisk frilandsproducent, blev beslutningen om at “sadle om” taget.
Det har været sjovt. Det har givet masser af ekstra arbejde, men det har også været alle anstrengelserne værd.
Det er en daglig glæde at arbejde med dyr på dyrenes præmisser. At se, hvor nidkært en so beskytter sine små grise, og hvordan de små grise trækker sig i sikkerhed bag soen, er en fornøjelse.