Af Charlotte Boje H. Andersen
”Metaldetektiverne” er navnet på Thisted Museums nye særudstilling, som kan besøges til og med den 20.september. Udstillingen har navn efter TV MidtVest’s serie om denne særlige hobby, hvor der findes interessante oldsager med metaldetektor. Anledningen er den, at Thy-Mors Detektorforening, der har et nært samarbejde med Museum Thy, fylder 10 år i februar 2015.
Gennem de seneste 20-30 år har brugen af metaldetektor haft stor betydning for vort kendskab til forskellige genstandstyper fra jernalder, vikingetid og middelalder. Mønter, smykker, fibler, spænder og beslag m.m. af sølv, bronze og – mere sjældent – guld er rundt omkring i landet begyndt at dukke op i takt med, at frivillige har vandret markerne tynde med deres metaldetektor.
Også i Thy er der takket være detektorfolkene gjort fine fund. Således ved vi på baggrund af disse fund, at der har været store og forholdsvis rige vikingetidsbebyggelser ved Vester Vandet, Nors og Hillerslev. Ved Øster Vandet blev der begravet en kriger i 2. århundrede efter Kristi Fødsel. Området omkring Vestervig har ud fra metalfundene at dømme været intensivt bebygget og benyttet gennem århundreder, fra tiden længe før Kristi Fødsel og op til renæssancen. På andre lokaliteter er der også gjort bemærkelsesværdige fund, der på museet anvendes som kilde til egnens historie.
Udstillingen viser et udvalg af de mange fine fund og interessante historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem museum og forening. Der er samtidig udgivet en bog om emnet. Bogen, der også har titlen ”Metaldetekitverne” kan købes på museet og i boghandelen.