OPLEVELSER OG MOTION: Søren Yde Paulsen har travet mere end 1600 ture og 6000 kilometer
Af Klaus Madsen – 9. juni 2016
SNEDSTED: I en grå Opel Corsa ruller 56-årige Søren Yde Paulsen fra Snedsted ind på parkeringspladsen ved Klatmøllevej i Thorsted. Pladsen i Thorsted har mange gange været udgangspunkt for en tur i naturen.
Corsaen har automatgear. Når Søren skal give gas eller bremse, bruger han et håndtag til højre for rattet. Han er handicappet af en medfødt spastisk lidelse i benene.
Alligevel har han formået at gøre traveture, med rygsæk og hjælp fra to stokke, til en livsstil. Turene og naturen er gået ham så meget i blodet, at længere pauser giver abstinenser. Rastløsheden er et af de sikre tegn.
2. juni 2016 havde Søren, siden starten på turene i 2003, taget traveskoene på 1616 gange, og det er blevet til en travet distance på 6110 kilometer. Den længste tur har været 11,3 kilometer.
Traveturene startede en dag i 2003. Han boede i et lille stråtækt hus ved Faddersbøl bro. Naturstyrelsen var i gang med at restaurere Faddersbøl Mølle. Helt naturlig nysgerrig skulle Søren se til det spændende arbejde med møllen.
Han manglede også noget at tage sig til. I mange år forinden var han en kendt stemme på Radio Thy. Radioen lukkede, og Søren skulle finde noget at tage sig til.
Ved møllen fandt han en pjece med afmærkede vandreture i skoven. Det syntes han var spændende, og det blev starten på en nu 13-årig passion.
“Måske er bevægelse så fundamental en del af tilværelsen, at kun den, der bevæger sig, forstår”.
Citat fra opslag i Eshøj Plantage, hvor Søren har gået ture.
De sidste år er Søren begyndt at opsøge danske øer. Han har en drøm at trave på alle tilgængelige øer. Det bliver til lange køreture til færgelejerne, hvor øernes færger lægger til. Så stiller han bilen, tager færgen og går på opdagelse. På Facebook, hvor han fortæller om alle turene, kunne man forleden læse, at han havde været på en aftentur på Jegindø. En tur til Anholt var en stor oplevelse. Det er en eneste danske ø, hvorfra man ikke kan se land. Det er det eneste sted i Danmark, man kan opleve at går tur i en ørken. Sejlturen til Anholt tager tre timer.
Vandreturene fik også den gode virkning, at Søren tabte 28 kilo det første år.
Når han tager på tur er det altid alene. Han holder meget af at gå stille og lytte til naturens mange lyde. Tit får han øje nogle af skovens mange dyr. Så er det spændende at komme hjem og læse om de dyr han ikke umiddelbart kan kende. Når man er alene på tur er kort, kompas og en opladt mobiltelefon vigtig at have med.
Søren møder mennesker, som lidt undrende spørger, hvorfor, og hvordan han med sit handicap tager på så lange ture. Hans svar et bare, at han jo ikke gør noget som andre ikke kan gøre.
Han går altid med rygsæk og han har altid kaffe med. Han finder et godt sted og en god siddeplads til i fred og ro at nyde et par kopper kaffe.
Vægten af rygsækken har også rettet ham op og lettet på generne af slidgigten. Han er kommet til at gå på en anden og meget bedre måde.
Søren er født i “Paradiset” i Torp ved Thisted. Han er den mellemste af Ulla og Verner Paulsens tre sønner. Handicappet forhindrede ikke, at Søren ivrigt spillede fodbold i gården til Krabbes Konditori, som hans forældre drev i nogle år fra 1967.
Han ville gerne have været journalist og helst sportsjournalist. Han kom i en kort periode til at arbejde ved omstillingen på Thisted Dagblad. Senere passede han i godt fem år omstillingen på arbejdsformidlingen.
Journalistikken kom til at arbejde med på Radio Thy.
I nogle har han været fast speaker til hjemmekampenene på Hørdum Stadion. Han skal også i 2016 være speaker, når Thy-mesterskabet til som afvikles i Hørdum.
Det var først i 1997 Søren fik bil. I mange år var en trehjulet knallert transportmidlet. Den blev også brugt til lidt længere ture. Da Koldby-Hørdum en gang skulle spille en vigtig kamp i Thyborøn, tog han turen på knallerten.
Søren bor nu i Snedsted i en lejlighed i boligkomplekset, som blev bygget på grunden, hvor Snedsted Kro var til en brand i december 2009.
I marts 2016 døde Sørens far Verner Paulsen. Efter faren har Søren overtaget formandsposten i Hundborg Lokalhistoriske Arkiv. Arkivet, der blev startet af Verner Paulsen, og i mange havde til huse hjemme hos Verner Paulsen, har lokaler på Solgårdsvej i Hundborg.
Klik på billedet for at se luftfotos fra Hunborg optaget 15. februar 1975 – en del af “Billeder fra Thy – fra fotografens arkiv”