Af thyboen med stort T og et lyst sind, livsnyderen, Tom Lindskog, Klitmøller
Landet mod Nordvest, det forunderlige og skønne Thy står nu naturmæssigt i sin efterårspagt. Flottere end nogensinde og den flotteste årstid vil mange mene. Især i år, hvor vi har en vejrmæssig oplevelse, det er som om sensommeren ikke kan slippe os. Og vi kan ikke slippe sensommeren. Men vi vil – fordi det ikke kun er musikken fra Vivaldis 4 årstider, som klinger i vort sind, nej det er det særlige lys og den helbredende luft, som viser vejen mod vinteren og den mørke tid, hvor vi skal finde på noget andet – indtil de lyse måneder, som vi igen får tilbage om 6 måneder med forårets kommen.
De 4 årstider er på hver sin front, en hengiven gave til os danskere, og ikke mindst vi der bor mod Nordvest – heroppe i Thy, hvor vi glæder mange gæster med vores fantastiske egn. De kommer fra nær og fjern, og de er forelsket i alt det vi har.
Efterårsferien går på hæld, og nu ta’r turisterne hjem, de fleste skal hjem og på arbejde og børnene skal i institution eller i fri- eller folkeskolen. Det var lige så godt, og hold da op for en ferie, der for år tilbage populært kaldes ”kartoffelferien”. Modsat nu, hvor efterårsferien er forældre og bedsteforældres samvær med børnene, og det er på børnenes præmisser. Ud i naturen, se og smage. Kigge på levende dyr.
”Kartoffelferien” var hårdt arbejde med at opgrave jordens guld, kartoflen, som for øvrigt blev indført af tyskerne i 1600 tallet. Den kunne vi bruge. Vi var sultne, og den smager godt. Nu findes den i alle afskygninger, rød, gul og nogle grønne, sidstnævnte smider vi ud. Men dengang som i dag, ja, der skulle man også have kød på bordet. Høns. Kyllinger. Grise. Får. Køer. Fisk. og dyre vildt fra de mægtige områder i Thy’s skove og lyngklædte arealer. Opdræt og vildt, og dengang var der ikke nogen der gjorde en “stur” ståhej, af at man ondulerede en høne, vred halsen om på en due, eller skød en hjort, og parterede den, med en dolk (i dag er der regler for knives størrelser, med store straffe til følge, hvis man ikke overholder reglerne). Det var ganske normalt, men der var selvfølgelig heller ikke så mange TV kanaler, der kunne fortælle den barske historie, her senest om en løve partering i Odense Zoo. Hold da op, hvor er der fokus på mange, mange uvæsentlige små historier, som vi puster os op med.
Se nu er de rejst hjem. Alle de, som har besøgt vores skønne egn, Thy, Hannæs og Mors tillige med. Men de kommer forhåbentlig igen, hvis vi har formået at give dem det de kom for: En ferie med oplevelser, som kan være svære at få andre steder .
Heldigvis kommer der nye gæster til, men de danske familier, må vente til det bliver jul eller måske forlængede weekender her nåpr mørket sænker sig over Thy, og de lyse dage forsvinder. Det er nu, vi der bor i Thy, skal leve med tunge regn- og stormfulde dage indtil frosten i november melder vinterens kommen. Så sænker hyggen sig sig.
Der er ingen grund til at blive forskrækket. Eller ked af det, selvom mørket kan give nogle en vinterdepression. For de nye, der er kommet til Thy for at bosætte sig, på kortere eller længere sigt, er det nu, prøvelsen for at bo ved kysten tæt på de øde og fredsommelige områder melder sig.
Den mørke tid kan være rigtig god til eftertanke. Det er en tid, hvor det er vigtigt, man ta’r sig tid til at rykke sammen i familierne, ta’r sig tid til vennerne. Det kræver lidt, men især kræver det en ændring af hverdagens gøremål, for vi har alt at byde på i Thy, og det vil faktisk talt være umuligt at kede sig!
Computeren og TV’et, Iphone og Ipad fylder meget. Hvad med at få det til at fylde mindre – og gøre andre ting sammen i familierne, med vennerne og naboerne, sidstnævnte kender man jo – i Thy.
Thy har et haw af tilbud. Et rigt foreningsliv. Biograf. Teatre i Thisted, og også rundt i Thy. Foredrag, se blot avisernes annoncer om de mange tilbud.
Så er der naturen. Vild og helsende for krop og sjæl. Ja, vist er det koldere, men blot man klæder sig på, er det en lise for sjælen, at være ude, og opleve det nye og hyggelige, når man igen er inde.
Med den Grundtvigs velkendte salme fra den danske sangskat: Nu falmer skoven trindt om land, ønsker jeg hyggeligt efterår og kom godt igennem vinteren, nu hvor Jul i Thy er på vej – og på gensyn i lysets Thy!
Nu falmer skoven trindt om land,
og fuglestemmen daler,
nu storken flyver over strand,
ham følge viltre svaler.
Hvor marken bølged nys som guld
med aks og vipper bolde,
der ser man nu kun sorten muld
og stubbene de golde.
Men i vor lade, på vor lo,
dér har vi nu Guds gaver,
der virksomhed og velstand gro
i tøndemål af traver.