CYKLING, STRØM OG LANDBRUG: Egon Pedersen var en blændende talentfuld cykelrytter. Han blev udlært elektriker og har drevet økologisk kvæglandbrug.
Af Klaus Madsen – 24. november 2022
KOLDBY: I et hjørne, i stuen i det renoverede stuehus på Fuglhøjgård ved Koldby, står en grøn racercykel fastspændt i det cykelentusiaster kalder en “home-trainer”. På et lille bord står et par cykelsko, som bærer bræg af at have overført energi i mange kilometer og timer. Selvom gigten har ramt 67-årige Egon Pedersen, betyder det stadig meget for ham, at være i god form. Det gør han sig umage for.
Udsigten fra Egon Pedersens barndomshjem var det smukt beliggende stadion i Dragsbæk. Her kunne Egon se, hvordan der blev kæmpet på fodboldbanen. Drengen Egon spillede også fodbold en tid. Det var fjersynets reportager om cykling, der tændte interessen for cykelsporten i Egon. Han syntes det var spændende, og han kunne også godt lide tanken og drømmen om at være vinderen, som blev hyldet. Egon begyndte at træne. Han cyklede og løb systematisk og regelmæssigt. Allerede som dreng var han bevidst om, at for at blive god, så skulle man gøre sig umage. Efter konfirmationen brugte han konfirmationspengene til at købe en racercykel.
Den første tid som cykelrytter med licens i ungdomsrækkerne var han medlem af cykelklubben i Skive. Da der blev oprettet en cykelklub, Thy Cyklering, i Thisted, begyndte han at køre i den karakteristisk smukke grønne trøje med det hvide bånd og den røde stribe. Egon vandt mange løb og avancerede hurtigt til C- og B- klassen. Han havde store ambitioner, som med systematisk træning blev opfyldt. Han repræsenterede Danmark på cykelsportens junior-landshold. Han ville altid gøre det bedste, og for at nå resultater gjorde han sig umage.
Allerede da Egon var 18 havde han vundet så mange løb, at han skulle rykke op i A-klassen. Det var spændende og også hårdt. I A-klassen kørte de bedste danske cykelryttere. Som Egon udtrykker det: De var ikke søde ved en meget ung og ny rytter. De har nok også haft det lidt svært med, at en opkomling fra Thy skulle være med i det fine selskab af ryttere, der havde kørt om olympiske medaljer og verdensmesterskaber. Nok er cykelsport en sport, hvor der kæmpes mand mod mand. Det er også en sport, hvor nogle ryttere kører sammen for at køre mod andre.
Kun 20 år gammel stoppede Egon sin cykelkarriere som licensrytter. Han syntes prisen for at være med blandt de bedste i Danmark, og også være ene om at repræsentere Thy, var for høj. Omkostningerne ved at være blandt Danmarks bedste cykelryttere ville blive for store og livsvarige. Som cykelrytter kunne han ikke længere gør sig umage. Når han søndag, midt om natten, eller tidlig morgen, var på vej til cykelløb et sted i Jylland, kunne han møde jævnaldrende kammerater, som efter en festlig aften, med armen om en pige, var på vej hjem. Egon var også blevet udlært elektriker.
Egon skiftede bogstavelig talt spor. Han rejste til Sjælland for på Lundby Landbrugsskole at være elev på “Forskolen for byungdom”. Han havde lyst til at blive landmand. Han startede helt fra bunden, og også som landmand gjorde han sig umage. Hjemme i Thy havde Egon mødt sin kone Lone. De købte i 1978 en lille ejendom på sandet jord på Skradekær på Ballerum. De malkede 6 køer og leverede mælken til mejeriet i Østerild. Egon tog, for at supplere indtægten, arbejde i statsskoven. I 1983 købte Egon en ejendom med 18 hektar jord og 18 køer på Tøvlingvej i Hørdum. I 2009 havde han 100 hektar og 150 køer på det økologisk drevne landbrug. Det har været gode år. Det har også været hårde år med modstand.
Thy Cyklerings ryttere poserer, formentlig i 1972, på Storetorv foran Sparekassen Thy. Egon Pedersen, til venstre, flankerer Jørgen Gasberg, Erling Østergård, Henning Hjorth, Orla Gregersen og Jørgen Frederiksen.
Egon har gjort sig umage. Han har gjort det bedste. Han har brugt indstillingen om at gøre sig umage og gøre det bedste til at møde og tåle modgang. Det har betydet, og betyder stadig meget for Egon at være selvstændig. Gigten holder han ud ved at holde sig i god form med cykelmotion og svømning. Egon passer på sit liv.
Egon og Lone har fire børn, Jon (som har overtaget gården i Hørdum), Tine, Marianne og Helene. De er vokset op på gården i Hørdum. For Egon og Lone har det været vigtigt, at give børnene en god opvækst på en gård på landet.
Blandt cykelmotionister i Thy går en fortælling om Egon. En flok motionister fra Thisted cyklede på Tøvlingvej mod Hørdum. Ud for Egons gård gik Egon på marken. Da motionisterne på deres tur var kommet gennem Hørdum mod Sønderhå, opdagede de en cyklist komme bagfra med hæsblæsende fart. Motionisterne forsøgte at øge farten for ikke at blive indhentet. En af motionisterne kendte Egon, og sagde til de andre, at de godt kunne opgive. Egon indhentede motionsgruppen på en damecykel med tre gear og barnesæde.