Eigils fortælling om et liv og et eventyr


EIGIL OG VIBEKE: 
“Vi er ikke kommet her til ved at tænke os om” – sådan står der under en collage af avisudklip fra Eigil og Vibekes eventyrlige rejse med historiske ejendomme og millioner af kroner.

Af Klaus Madsen – 11. oktober 2023

BAKKEGÅRDEN, ARUP: Eigil Lynge byder året rundt velkommen til feriegæster og festglade på Bakkegårdens værelser og i festsalen i Arup. Eigil er 78 år gammel, så egentlig kunne han være pensionist. 24. september 2019 døde hans kone Vibeke. De mødtes i 1990 og giftede sig med i 1991. De var begge blevet skilt i 1989. De var fælles om livsdrømme, og drømmen, som endte med at de købte historiske ejendomme, og her skabte rum og oplevelser til glæde for andre mennesker.

Eigils første møde med Vibeke var over en middag på restaurant Roma i Thisted. Aftenen sluttede med de gik en tur sammen på havnen. De “klikkede” bare med det samme. De blev helt enkelt forelsket i hinanden. Eigil fandt samme aften ud af, at Vibeke, ligesom ham selv, havde lyst til at sejle. Deres første fælles investering var sejlbåden “Lazy Bones”, som de havde i 15 år. Den aften i august 1990 blev starten på næsten 30 gode år sammen.

Alene på Bakkegården. 78 årige Eigil Lynge i et eftertænksomt øjeblik. Vibeke nåede ikke, som planlagt, med tilbage til Arup fra Lønborggård 1. november 2019. Hun døde på Herning Sygehus 24. september. Hun blev 68 år. (Foto af Vibeke er taget i 2014 til en artikel i Jul i Thy)

Eigil Lynge blev født i det sidste krigsår 1945. Han voksede op i Arup. Forældrene sendte Eigil til Amtoft Friskole. Ikke fordi de havde råd, men fordi de mente, det var den bedste skole på Hannæs. Om sommeren gik han to en halv dag i skole, og hver dag om vinteren. Da han var 14 år fik han plads “på landet”, som det hed for mere end 60 år siden. Han tog en landbrugsuddannelse, inden han som 19-årig blev soldat. Eigil havde en drøm om at blive politibetjent. Da han efter soldatertiden, og et højskoleophold på Store Restrup, var til optagelsessamtale på Nibe politistation, lykkedes det ikke at blive politibetjent. Inden han igen skulle forsøge at udleve politidrømmen, brækkede han benet i en fodboldkamp. Politiet kunne den gang ikke bruge en ung mand, som havde haft et brækket ben. Eigil  valgte derfor at komme i lære som tømrer hos tømrerfirmaet Nørgaard og Vigsø i Thisted. Det var gode læreår, hvor han lærte respekt for materialerne og faget. Som udlært tømrer havde han flere ansættelser, hos blandt andre tømrermester Amby, tømrermester Thyrestrup og entreprenørfirmaet N.C. Andersen & Co, inden han blev ansat som tømrer på slagteriet Tican, hvor han var i 24 år.

I Bakkegårdens havestue, under maleriet af Lønborggaard og portrætterne af Vibeke, til højre og Eigil til venstre, har Eigil taget plads i den rustikke sofa med Jack Russel Terierne Karen Blixen og Vicky.

Efter skilsmissen i 1989 blev Eigil boende i huset, som han selv havde bygget, på Platanvej i Thisted. Vibeke flyttede hurtigt ind, efter de mødte hinanden i 1990. Hun var vokset op på Ås Børnehjem. Efter realeksamen blev hun uddannet sygeplejerske, og hun havde videreuddannet sig til sygeplejelærer på Danmarks Sygeplejehøjskole i Århus. Da Eigil og Vibeke mødte hinanden, arbejdede hun på røntgenafdelingen på Thisted Sygehus. De var enige om, at der godt måtte ske noget i deres liv. De købte flere ejendomme i Thisted til udlejning. I 1992 købte og renoverede de et hus på Johnsens Alle. I 1994 blev Bakkehuset, som var kendt som dyrlæge Tofts hus, på Simons Bakke i Thisted til salg. Efter mindre end to år i huset på Johnsens Alle købte de Bakkehuset. Her boede de til 1999, hvor stuehuset på Bakkegården i Arup, som de havde købt i 1998, stod klar. Bakkegården skulle indrettes til ferie- og konferencecenter. Tilladelser til at ombygge og ændre anvendelse af avlsbygningerne trak ud. Der skulle ske noget i Eigil og Vibekes liv. De forsøgte forgæves at købe Rosvang. Egebaksande forsøgte de også at købe, men ejeren, som boede i København, ville ikke sælge.

“Bakkegården” i Arup. Vibeke og Eigil fik fremstillet et våbenskjold, som hænger over hoveddøren.

I 2004 blev Lønborggård sat til salg. Den store ejendom ved Skjern Å var en historisk ejendom. Eigil og Vibeke bød på Lønborggård. Buddet var ikke højt nok.  De måtte i første omgang se en anden køber overtage. Det lykkedes dog alligevel hurtigt at købe Lønborggård. 1. marts 2004 overtog Eigil og Vibeke de historiske ejendom ved Skjern Å. De oplevede at blive modtaget med åbne arme af Skjern Kommunes borgmester. De havde store planer med ejendommens 7500 kvadratmeter og arealerne omkring bygningerne. Lønborggårds avlsbygninger skulle forvandles til feriecenter, teatersal, atelier og restaurant. Det tog to år at få alle tilladelser. I Thisted havde Eigil og Vibeke realiseret alt. Hele projektet kom til at koste omkring 50 millioner. En investors konkurs i 2007 var et alvorligt bump på vejen. 1. juli 20o7 åbnede Lønborggård. Finanskrisen og en invest0r med tilknytning til Roskilde Bank gjorde, at Lønborggård i 2009 kom på tvangsauktion. 25 millioner blev tabt. Eigil og Vibeke flyttede en tid til Hals. 1. juni 2012 kom de tilbage til Bakkegården i Arup. I 2016 vendte de tilbage til Lønborggård. Driften af Bakkegården var imidlertid problemfyldt. De besluttede derfor at forlade Lønborggård 1. november 2019 for at bo og drive Bakkegården. Vibeke kom ikke med tilbage. Hun døde 24. september.

Eigil og Bakkegårdens tårn og spir. Alene. Blikket er fast, og også lidt fjernt, med tanker og savn og taknemmelighed over årene sammen med Vibeke.

Eigil runder sit eventyrlige liv af på kanten af barndommens Arup Vejle. Da Eigil og Vibeke tog til Lolland for se på en ejendom, blev de enige om, at der kunne de ikke trives. Der er ingen vind og alt for stille. Han er bogstavelig talt vendt tilbage til sit eget udgangspunkt. Skabertrangen og skabergenet har 78 år ikke helt fået bugt med. Han ønsker at få lov at dø på Bakkegården. Han har svært ved at falde helt til ro. Han har også købt et par huse på Hannæs. Han tager gerne imod Bakkegårdens mange trofaste gæster til både værelser og konference- og festrum.

Arup Vejle. På kanten til vejlens enge ligger Bakkegården. Når Eigil går en tur med Karen Blixen og Vicky kommer erindringen om tiden som stor knægt. En tid med frihed, fisk luft, fiskestang, flokke af svømme- og vadefugle og indsamling af æg fra reder.
Fra Eigils collage om eventyret med Vibeke i Bakkegårdens spisestue.