MUSEUMSBYGNING: Museum Thys hovedbygning, Spangbergs villa, var en af de første bygninger, i størrelsesforholdet 1:10, i Thisted Lilleby. Efter mere end 20 år er det nødvendigt at bygge en ny udgave
Af Klaus Madsen – 9. april 2024
THISTED: Thisted Lilleby er Thisted bymidte, som den så ud i 1950. Museum Thys smukke bygning, Jernbanegade 4, på toppen af Toldbodgade stod kort efter starten af lillebyen i 2000 “model”. Lillebyens håndværkere har måttet erkende, at konstruktionen har skabt råd i bygningen. Det blev derfor besluttet at bygge en ny udgave. Når bygningen står færdig, har byggeriet varet et års tid.
Se billeder og hør Niels Ole Kjærgaard fortælle om arbejdet med lillebyens “nye” museumsbygning
Vind og vejr er en udfordring for lillebyens huse. Leif Würtz, uddannet murer, er bygmester på museums-byggeprojektet. For at forbedre bygningens holdbarhed foreslog Leif Würtz at anvende tilpassede Lecasten, og skabe udluftning ved vinduespartierne. Niels Ole Kjærgaard, uddannet møbelsnedker og Per Sandal, uddannet skibstømrer, har begge bidraget med deres høje faglighed. Lillebyens bygninger, i størrelsesforholdet 1:10, kræver mere end en tiendedel håndværk.
Leif Würtz er nu ved at male bygningen. Per Sandal, som er uddannet skibstømrer, har lavet tagkonstruktionen, som har et smukt karakteristisk svaj. (Foto fra byggeriets stadier: Arne Pedersen)
Thisted Lillebys nye udgave af Museum Thys bygning, i størrelsesforholdet 1:10, er under opførelse på lillebyens værksted på Plantagevej i Thisted. En af håndværkerne er Niels Ole Kjærgaard. Teglstenene til bygningen er “rigtige” teglsten, som bliver fremstilles og brændt på lillebyens værksted.
Niels Ole Kjærgaard har været at finde på lillebyens værksted siden han i 2007, efter 35 år som håndværker på Thisted Sygehus, valgte at gå på efterløn. Han er oprindelig uddannet møbelsnedker hos Conrad Gade Jensen, som havde værksted i Mellemgade. Her fik Niels Ole Kjærgaard en solid håndværksmæssig baggrund. På værkstedet var altid kun mester og en lærling. Der var ingen firmabil – men en trækvogn til at transportere møbler til kunderne. Niels Ole Kjærgaard husker, at en af opgaverne var skranke og inventar til Svaneapoteket i Storegade.