DANS: Flere generationer fra Thisted og Thy har lært dansens trin af Herdis Dyrmann. Sammen med sin mand, Erland, satte hun også Thisted på synkrosvømningens Danmarks- og Europakort
Af Svend Sørensen, Museet for Thy og Vester Hanherred – 31. marts 2011
THISTED: Herdis Dyrmann blev født i Aalborg i 1921. Som 20-årig var hun på besøg hos en veninde i Thisted, og det fik afgørende betydning for hendes liv. Under et bal på Hotel Royal blev hun nemlig budt op til dans af frisør Erland Christensen. Da han havde sagt Tak for dansen, føjede han galant til: ”Må jeg komme igen en anden gang?” Det måtte han! De blev gift i 1944 og fulgtes ad i tykt og tyndt indtil hans død i 2001. Men Herdis bor fortsat i huset på Solbakkevej i Thisted. Til juli kan hun fejre sin 90 års fødselsdag.
Klik på billedet for at høre Herdis Dyrmann fortælle om hvordan hun kom til Thisted
Kort efter brylluppet i 1944 åbnede Herdis Dyrmann sin danseskole, Thisted Ny Danseskole, som kunne tilbyde undervisning i step, ballet, akrobatik og alle former for dans. Utallige thyboer har slidt deres dansesko hos fru Dyrmann; det var oplæring i glæde og livsudfoldelse og gode manérer, takt og tone. Ved det første afdansningsbal i 1945 på Hotel Phønix blev der for første gang i Thisted givet opvisning i den specielle rytmegymnastik Medau, også kaldet livsglædens gymnastik. Øvelserne foregik til musikledsagelse, og der blev lagt stor vægt på, at udøverne fulgte rytmens bevægelser. Af redskaber anvendtes køller og tøndebånd.
Danseskolen begyndte på Hotel Phønix, og Hotel Royal og Hotel Aalborg har også lagt gulv til både små og store dansefødder. I 1947 begyndte Herdis Dyrmann at tage toget til Sjørring-Vold og Snedsted Kro for at give undervisning. Fra 1952 var der dans både i Hurup og Vestervig. Senere kom Bedsted til – og i 1953 en bil. Der var i disse år stor interesse for at lære dans, og det blev til hen ved 15 år som omrejsende danselærer. I Thisted fortsatte danseskolen. Det sidste afdansningsbal på Hotel Aalborg var i 1975. Herefter blev afdansningen afholdt i Thy Hallen. Dansen sluttede i 1981 for Herdis Dyrmanns vedkommende. 38 sæsoner var tilbagelagt med et astronomisk antal dansetrin.
Mange thistedboer husker med glæde tilbage på tiden ved det gamle søbad. Som børn tilbragte de en stor del af deres sommerferie her. Det var før, alle fik rejsefeber og pludselig skulle valfarte sydpå. Fra slutningen af 40’erne til begyndelsen af 60’erne underviste fru Dyrmann hvert år i sommerferien hundreder af børn, så de kunne klare en svømmetur og hop fra vipperne. Det begyndte med øvelser i græsset i al slags vejr. Mange vil huske hende kommandere med klar røst: ”Bøj, skille, spark, samle – pause ‑ bøj, skille, spark, samle…”
Da TIK’s svømmeafdeling blev stiftet i 1975, kendte ingen i Thisted ret meget til synkron-svømning. Det gjorde Herdis og Erland Dyrmann heller ikke, men det ændrede sig hurtigt. Som instruktører og ledere for synkron-pigerne fik de forholdsvis hurtigt gang i denne idrætsgren, der som bekendt er en form for ballet i vandet.
Ægteparret Dyrmann førte med utrættelig energi Thisted frem i forreste række i dansk og europæisk synkron-svømning. I både 1981 og 1982 gjorde TIK’s synkron-afdeling således rent bord ved at vinde rub og stub ved de jyske mesterskaber. I 1982 opnåede Thisted-pigerne bronze ved DM, og der var to fra Thisted på juniorlandsholdet. I 1983 modtog det populære ægtepar ”Årets lederpris” i Thisted Kommune, og i 1987 modtog de Sparekassen Thys lederpris.
I forbindelse med Herdis Dyrmanns 90 års fødselsdag hædres hun i sommeren 2011 på Thisted Museum. Flere af hendes balkjoler vises frem i udstillingen ”Vild med dans”, og der udgives en bog om hendes eventyrlige liv. Den får selvfølgelig titlen ”Tak for dansen!”.
Klik her for at læse om, og høre om udgivelsen af bogen “Tak for dansen” – 30. juni 2011