René har givet den en ordentlig en på saxofonen

MUSIKERLIV: René Nørskov vekslede konfirmationspengene til en saxofon og fik hurtigt det første betalte spillejob – 10 kroner for at spille til et sølvbrudepars morgensang

Af Klaus Madsen – 8. september 2011

SENNELS: Han er blevet 65 og folkepensionist. Når René Nørskov en sensommerformiddag sidder ved spisebordet i køkkenet med den uundværlige pibe og en kop kaffe, kan han fortælle om, hvordan han som dreng blev begejstret for musik.


Klik på billedet for at høre René fortælle

 

René boede i Thisted, til han som 10-årig flyttede til Hurup. Her havde faren, Hother Nørskov, frisørsalon. I Thisted blev de første spæde og livskraftige musikalske frø sået. Faren var medlem af Thisted Folkekor, og han havde sammen med tre sangerkammerater “Stjernekvartetten”, en vokalkvartet. René husker han om aftenen lå i sengen og hørte hvor godt det lød, når kvartetten øvede. Han blev begejstret for sangen og musikken. På familiens “salmecykel”, et træde orgel, lærte et af kvartettens medlemmer, Chr. Dahl, René at spille en melodi, ABC-visen, og det med begge hænder.

Der er blevet lidt bedre tid til at nyde kaffen ved spisebordet i køkkenet.

I Hurup fortsatte interessen for musik og sang. Da René en dag hørte saxofonlegenden Stan Getz spille var den musikalske vej stukket ud. Det var saxofon René ville spille. Til konfirmationen fik han så mange penge, at han kunne gå over på anden side af Vestergade i Hurup, og hos musik- og radioforhandler Ernst Kirkensgård købe en saxofon til 550 kroner. Sammen med saxofonen fik René besked på, at når han kunne spille tre melodier, I østen stiger solen op, Den signede dag og Det er så yndigt at følges ad, så kunne han komme med Ernst Kirkensgård ud at spille til sølv- og guldbryllupsmorgensang.

René Nørskov.

I det store frikvarter kunne René hurtigt smutte hjem fra Hurup realskole og øve lidt på saxofonen der lå klar på sengen. I løbet af tre-fire måneder kunne han spille de tre melodier på saxofonen fejlfrit. Det første betalte spillejob for mere end 50 år siden gav 10 kroner. Det var lige så meget som René tjente om ugen som bydreng på Chr. Dahls renseri i Hurup. Iøvrigt samme Chr. Dahl, som havde lært René at spille ABC-visen.

René og saxofonen.

Efter realskolen kom René i sære som typograf/sætter på Albert Andersens bogtrykkeri i Hurup. Efter han blev udlært, arbejdede han et års tid på Ringkøbing Amts Dagblad og fra 1968 på Thisted Dagblad. Han havde sammen med arbejdet som typograf spillet i forskellige orkestere. Det var en tid, hvor der hver lørdag var mange baller i forsamlingshusene og derfor gode muligheder for at komme ud at spille. I 1971 besluttede han, sammen med blandt andre Ole Kvist fra Thisted og Per Bredal fra Ydby, at blive musiker på fuld tid i danseorkestret Four Danes. De havde stor succes og mange spillejobs i Danmark og Norge.

…det er fingersætningen som Dirch Passer sagde.

Rakkerlivet som musiker blev i 1975 for meget. René kom i en periode til at arbejde som bestyrer i musikbutikken Musikcentret, der da lå i Vestergade. Samme år begyndte han at undervise på musikskolen i Vestervig. På musikskolen underviste René i 35 år, til han stoppede i 2010. Der har været gode og spændende år med mange musikglade elever på musikskolen, hvor René har undervist i saxofon, fløjte og keyboard. I nogle år var han kasserer i Dansk Musikerforbund. Han spillede også i forskellige orkestre. I 1981 kom han med i orkesteret Climax. Siden 1995 har han spillet i danseorkesteret Tonight. Det er en flok “voksne” musikere, der har udviklet deres egen spillestil og lyd.

I et halvt hundrede år har René pustet toner ud gennem saxofonen.

Med høj hat og i kjole og hvidt er René og saxofonen et velkomment akkompagnement til mange “sølv- og guldbryllupsmorgensange”. De første år sammen med Erik Thøgersen. Efter hans død er Jens Peter Knudsen den anden del af morgensangsduoen.

René blev i 1972 gift med Elly. De har børnene Trine og Peter. Siden 1976 har familien boet på Malle Strandvej i Sennels.