NYE TÆNDER: 40-årige Anders Kjær Madsen laver tænder. Han er tandtekniker, og han har siden 2006 drevet Thisted Implantat- og Tandprotesecenter
Af Klaus Madsen – 9. februar 2012
THISTED: I syvende klasse var Anders Kjær Madsen i erhvervspraktik hos tandtekniker Lars Bunch. Efter erhvervspraktikken var han overbevist om, at han ikke skulle være tandtekniker. Da han forlod folkeskolen efter niende klasse spurgte Marit og Lars Bunch om han ville i lære som tandtekniker. Anders valgte at gå på gymnasiet og i 1991 tog han studentereksamen. Igen blev han spurgt om han ville i lære. Han valgte at blive værnepligtig soldat. I 1992 sagde Anders ja til en læreplads som tandtekniker hos Lars Bunch.
Klik på billedet for at se billeder og høre Anders fortælle
Uddannelsen tog fire år. De første to år hos Lars Bunch, og derefter to år på tandlægeskolen i Århus. Anders fik godskrevet et halvt år af læretiden der normalt er på i alt fire et halvt år.
Siden 1979 har det krævet en autorisation at arbejde som tandtekniker. Efter læretiden kræver det et års arbejde som tandtekniker at få autorisationen.
I 2001 blev Anders medejer af Lars Bunchs klinik, som han overtog helt i 2006. Lars Bunch arbejder stadig to formiddage på klinikken.
Beretninger om 14-årige, der i konfirmationsgave fik ryddet munden, og derefter fik et sæt forlorne tænder, er heldigvis historie.
Nu kan årsagen til, at mennesker har behov for enten en helprotese, eller delprotese, være sygdom, ofte paradentose.
For mange år siden var det lægen, og endnu før smeden, der trak tænderne ud. Nu er det heldigvis tandlægearbejde, og tandteknikere arbejder tæt sammen med tandlægerne. Anders, der også har klinik i Hurup, arbejder godt sammen med tandlægerne i hele Thy og på Mors.
Arbejdet som tandtekniker er engod blanding af håndværk og psykologi. Patienterne skal besøge klinikken flere gang før protesen kan sættes på plads. Der skal tage afstøbninger så grundlaget for at bygge protesen er helt rigtig. Både tænder og gummer er i akryl. Porcelænstænder bruges ikke længere. Protesen sprøjtestøbes i akryl på klinikkens laboratorium. Protesens tænder sættes op, så tandsættet både i farve og tandstilling er helt som patientens naturlige tænder. Det er altid patientens tandtekniker, der laver tandopstillingen, som det kaldes. Alt, undtaget tænderne, laves på laboratoriet.
Når det er nødvendigt at trække alle tænderne ud, kommer patienten ofte direkte fra tandlægen for at få protesen, som er lavet efter måltagning og afstøbning, med det samme.
Tidernes gode og dårlige økønomi rammer også tandteknikeren. Når pengene bliver knappe, er det også tandhygiejne, der spares på. Lysten til at holde tandprotesen ved lige bliver også mindre. Anders har på klinikken mærket lidt til den okonmiske krise.
Der er to tandteknikere på fuld tid, Lars Bunch arbejder to formiddage om ugen. Der er en laboratorietandtekniker og en tillært tandtekniker.
Katja, der er gift med Anders, arbejder på klinkken med blandt andet adminsitartivt arbejde.
De fleste patienter skal selv betale for at få lavet en tandprotese, og det kan være dyrt. Derfor er god service og tillid vigtige dele af arbejdet for Anders, og for klinikken.