KNIVMAGER: Kristian Lund-Jensen bygger knive med smukt designede skæfter
Af Klaus Madsen – 4. december 2014
VILSUND: Det begyndte på efterskolen Vesterlund ved Give. Kristian Lund-Jensen havde valgt faget “knivbygning”, og da skoleåret var slut, havde han lavet 6-7 knive. Han blev betaget af muligheden for at sætte sit helt personlige præg på en kniv. Lysten til at gøre en kniv til et stykke kunsthåndværk tog han med hjem fra efterskolen.
I nogle år lavede Kristian ingen knive. Det var først, da han sammen med sin far havde taget jagttegn, den latente lyst til at bygge knive blev håndgribelig. Kristian lavede for 7 år siden en smuk jagtkniv som en julegave til faren. Det blev startskuddet til for alvor at blive knivmager.
Kristian fik kontakt med andre knivmagere, og for at dygtiggøre sig og hente inspiration blev han ivrig deltager i kurser. Han er nu en anerkendt knivmager.
Jagt er også en vigtig del af Kristians liv. Han tager på jagt i Svankjær. Her kan han nyde naturens skønhed og stilhed. Jagturene tager han ofte sammen med faren.
En kniv er ikke kun et våben, den kan også både være smuk og et godt stykke værktøj.
Det var måske ikke en tilfældighed, at Kristian kom til at lave knive. Han har altid været fascineret af knive, og han husker, at begge bedstefædre altid havde en kniv i lommen.
Kristian kigger på helheden, når han tegner og bygger en kniv. Han kigger på knivstålet, og de mange forskellige materialer han kan bruge til at bygge et smukt skæfte af. Han er omhyggelig med at lave en tegning, inden arbejdet med skæftet går i gang.
Til knivskæftet bruger han træstykker af de fleste danske træsorter. For at gøre træet modstandsdygtigt bliver det behandlet med epoxy i et trykkammer. Nogle af skæftets stykker kan være så eksotiske, som horn fra dyr på næsten alle kontinenter. Når man står Kristians yndlingskniv i hånden er det med horn fra en flodhest i Afrika, fra en mammut i Sibirien, bøffelhorn fra Indien og et stykke hvalrostand fra Grønland.
Knivstålet køber Kristian færdigt. Han har efterhånden god kontakt til knivmagere, også i Sverige og Norge, der smeder knivstål. Knivstålet er ofte i sig selv et stykke kunsthåndværk med smukke udsmykninger.
Prisen for en af Kristians unikke knive er ingen hemmelighed – fra 1200 til 6000 kroner. Prisen afhænger af skæftets materiale og arbejdstiden.
Mange jægere sætter stor pris på at have deres helt egen kniv. Andre køber Kristians kniv til deres samlinger, og så bruges knivene ofte som en helt personlig gave. Han har blandt andet fået til opgave at lave en kniv, der skal bruges som gave til et bryllup på New Zeeland.
Kristian er 29 år gammel. Han kom til Thy for 4 år siden. Hans forældre er thyboer fra Krik og Svankjær. Inden han “landede” i Vilsund og Thy har familien boet i Esbjerg, Holstebro, Billund. Nu bor forældrene på Jegindø.
Han er udlært kleinsmed. Nu er han under uddannelse som teknisk designer på Cimbria i Thisted. Han har både HTX og HG. I en periode arbejdede han som kleinsmed med svejsearbejde på Sjørring Maskinfabrik. Arbejdet på smedeværkstedet har han måttet opgive. Han fik en voldsom allergisk reaktion under svejsearbejde. Derfor må han, for at undgå støv, også altid bruge maske, når han bearbejder knivskæfterne.