BAGER: Dorte Bak Pedersen og Morten Pedersen har Thisteds to bagerforretninger. I 2000 købte de Enggårds bageri på Nytorv og i 2007 Sofies Bageri i Vestergade i Thisted
Af Klaus Madsen – 7. marts 2013
THISTED: Der var syv bagermestre i Thisted, da Dorte Bak Pedersen for en snes år siden blev udlært i Leifs bageri i Vestergade. Nu er hun den sidste bagermester, med egen forretning, i Thisted. Udviklingen har flyttet salget af brød til tankstationer og supermarkeders bagerafdelinger og der er ikke længere så travlt i bageriet. Brødet til forretningerne på Nytorv og i Vestergade produceres i Vestergade.
Klik på pilen for at høre Dorte og “Mulle” fortælle
Det var en tilfældighed, der gjorde Dorte til bager. Hun var i erhvervspraktik i Leifs bageri, og hun blev spurgt, hvad hun skulle lave efter når folkeskolen var slut. Det vidste hun ikke – hun havde ingen planer.
Hun blev tilbudt en læreplads som bager, og efter læretiden arbejdede hun syv år i Leifs bageri. I 1992 mødte hun “Mulle” – Morten Pedersen. De købte i 1995 Biersted bageri, som de havde i fem år. I 2000 vendte de tilbage til Thisted for at overtage Enggårds bageri på Nytorv i Thisted. I 2007 overtog de Sofies bageri Vestergade. I 2003 indrettede de en cafe ved forretningen på Nytorv.
Det er Dorte der er bagermester, og “Mulle” er medhjælpende mand i virksomheden, der en del af sammenslutningen “Guldbageren” – der har 150 bagerier i hele Danmark som medlemmer.
Med undtagelse af ferier har de været på arbejde i bageriet sammen stort set hver dag siden 1995. Der har ikke været mange friweekender.
For Dorte starter arbejdsdagen mellem klokken et og halv tre om natten. Der afhænger af hvor meget brød der skal bages. De første mange år havde hun ofte 12 timer i bageriet. Nu forsøger hun at have arbejdsdage på otte timer – dog alle ugens dage.
Hun er altid den første i bageriet og starter med at gøre dejen klar. Senere går hun i gang med de søde konditorkager.
Når hun har fyraften tager hun hjem for at sove nogle timer over middag. Inden hun skal møde til en ny nat og formiddags arbejde, hviler hun igen nogle timer.
Modsat “Mulle”, der kan sove næsten når som helst og hvor som helst, har Dorte et fast ritual for at kunne sove. Det skal være helt mørkt, og hun bruger gerne lang tid på at gøre sig klar. Det lyder som en advarsel, når hun siger, at hun, uden søvn, ikke er sjov at være sammen med.
Dorte er 41 og “Mulle” er 49. Hun siger hun mødte ham på diskotek Downtown. Sandheden er, at hun havde kigget ham ud, når han kørte rundt i byen på Harly Davidson-motorcyklen. “Mulle” smiler, når han fortæller hvordan han scorede Dorte – en af de unge piger. De har holdt sammen siden, og de er et godt makkerpar i en travl virksomhed.
“Mulle” har travlt med at køre brød. Han tager sig af forretningerne, og det er ham, der hver dag lukker forretningerne ned.
Det var en lottogevinst som “Mulle” fik, der gjorde det muligt for Dorte at blive selvstændig. Det var en god start.
Arbejdsdagene og ugerne er lange. Det kan godt være svært at have et socialt liv. Når de tager feriedage er det tit til Sverige med ophold på kro eller hotel. De har begge interesse for at køre på motorcykel. Det bliver ikke til så meget. “Mulle” tager nogle få gange på tur med kammerater.
De er begge opvokset i Thisted. “Mulle” er udlært slagtersvend på TiCan. I nogle år arbejdede han med opskæring af fisk og rengøring af produktionslokalerne i fiskeindustrien i Hanstholm. Mens de havde bagerforretning i Biersted arbejdede han et par år på Danish Crown i Nørresundby.