INITATIVRIG: Christian Baun var 15, da han fik sin første racercykel i 1958. Han var med til at starte Hurup Cykle Ring. Som 25-årig startede han i 1968 forretning i Hurup
Af Klaus Madsen – 29. september 2011
HURUP: Christian Baun var for ung til at komme i bestyrelsen for cykelklubben Hurup Cykle Ring, som han var med til at starte i 1959. Klubben blev senere til Thy Cykle Ring og fik sit udgangspunkt i Thisted. I 1959 var Herning og Ålborg de nærmeste byer med cykelklubber. Karrieren som cykelrytter blev forholdsvis kort. Christian mødte Ingrid, og ambitionerne om at blive selvstændig, få egen forretning, var stærkere end lysten til at køre cykelløb. Ingrid og Kristian har fire sønner, Morten fra 1964, Henrik fra 1967, Anders fra 1968 og Thomas fra 1974.
Christian er årgang 1942. Han er født og opvokset i Hurup. Han var “den kloge mands” Anders Bauns eneste barn. kårene i barndomsårene var små. Faren var arbejdsmand, og moren gjorde rent. Lønningerne var små.
I perioder tog faren efter arbejdstid ekstra arbejde med at sprøjte frugttræer, eller tjære tag. Senere blev han reservepost. Han havde fundet ud af, at han kunne hjælpe mennesker med forskellige skavanker. Christian husker hvordan der altid var mange mennesker hjemme i det lille hus på Søndergade. Faren kunne ikke sige nej til mennesker i nød.
Det var det man nu kalder mønsterbrud, da Christians forældre sendte ham på den private realskole i Hurup. Det kostede penge at gå der, og for arbejdsmanden var det svært at få råd til.
Christian husker han måske ikke fik gjort så meget ved skolearbejdet som han skulle. Han måtte arbejde, og han tjente lidt ved at bringe aviser ud sammen med faren om eftermiddagen. Det kunne godt blive til 30 kilometer på cyklen med aviser i Hurups opland. Måske var det også lidt svært for arbejdsmandens søn at få gode karakterer.
Efter realeksamen kom Christian i lære hos Sørensens Herremagasin i Thisted. Det tog fire år. Inden han skulle være soldat blev han i 1963 gift med Ingrid. Han var soldat i 16 måneder i Farum og Nørre Uttrup.
Da soldatertiden var overstået flyttede Christian og Ingrid til Sorø, Her arbejdede han hos en skrædder og herreekviperingshandler i godt tre år.
De ville gerne tilbage til Hurup. Forretningen Monopol var til salg. 4. marts 1968 åbnede de forretningen med navnet “Chr. Baun” på skiltet over facaden. De havde sparet op i Sorø og fik hjælp til at kautionere. Den første dag solgte de for 10.000 kroner. I løbet af det første år havde firdoblet den gamle forretnings omsætning.
Christian var ikke alene om at sælge herretøj i Hurup. I “strygejernet” havde Oles Herremagasin til huse, og Ole Torp gik i herretøjskredse for at være en af landets dygtigste herreekviperingshandlere. Det skræmte nu ikke Christian. Måske har det været konkurrencelysten fra tiden som cykelrytter, der blev drivkraften. For Christian er det ikke bare butikkens placering der betyder noget. Det betyder meget mere, at kunderne bliver ekspederet og behandlet ordentlig.
Drømmen om at blive selvstændig blev realiseret, og blev realiseret så godt, at det for Christian blev til mere end 30 som selvstændig. Han blev en markant og arbejdsom del af Hurups handelsliv. I flere omgange har han været formand for handelsstandsforeningen. I mange år var han formand for indkøbsforeningen Dresspartner, der markedsfører tøjet under navnet Din Tøjmand. Det blev Danmarks største indkøbsorganisation for selvstændige forretninger. Han har også haft overskud til at være en af initiativtagerne til Sydthy Rideklub. Interessen for heste gjorde, at han også avlede rideheste, Kort før Christian fyldte 60, overtog sønnen Henrik forretningen 1. oktober 2002.
Interessen for cyklingen blev vækket igen, da Christian af sønnerne blev lidt presset til at købe først en mountainbike og senere en racercykel. Han havde fået problemer med det ene knæ, og havde besvær med at gå. Han kunne næsten ikke gå på trappen til forretningens kælder.
Det var mange år siden han i 1958 fik lov til at købe en racercykel, en blå Hartiner der kostede 475 kroner. Han havde fået lovning på en knallert, når han fyldte 16 og ikke røg. Det blev i stedet en racercykel.
Han genopdagede glæden ved at cykle, og han fandt også ud af, at han var helt god til at få fart på cyklen. Den første billige racercykel blev hurtigt skiftet ud med en lidt bedre, og nu kører han på en helt moderne cykel af kulfiber med noget af markedets bedste udstyr.
De sidste år har han deltaget i mange moitionsløb og han kan mærke, at lysten til være hurtig stadig er der.
– Jeg kører stærkere end jeg kan, siger han og fortæller om mange cykelture ikke bare i Danmark, men også i Sydeuropa. Når han sammen med Ingrid om sommeren sidder ved fjernsynet og følger Tour de France, kan de nikke genkende til mange af de svære etaper med stejle stigninger. Hans beundring for de professionelle cykelrytteres præstation bliver større, når han selv husker hvor stejlt og svært der for eksempel var at cykle op i mere end 2000 meters højde på Col de Calibier.
I sommeren 2011 var Christian med på holdet fra Hurup Thy Cykelmotion, der kørte fra Hurup til Paris for at opleve sidste etapes opløb i Paris. Han var med sine 68 år “tourens” absolutte nestor, og han fortæller begejstret om en fantastisk oplevelse. Han havde jo dobbelt så mange hjælperyttere som stjerne fra Tour de France.
En sygesikringsbevis med et cpr-nummer, der viser årgang 1942, er ikke nogen hindring for at opleve glæden ved at motionere og bruge kroppens kræfter.