PLEJEHJEMSLUKNING: Den fælles kamp for et plejehjem i Bedsted er også kampen for en værdig afslutning på livet. Henry Dahlgaard kan ikke overse at flytte moren, der er 88 år og bor på Rønheden, fra Bedsted til Koldby.
Af Klaus Madsen – 17. juni 2010
BEDSTED: 1. maj blev Henry Dahlgaard pensioneret fra 14 års arbejde som assurandør for Thisted Forsikring, og mere end 50 års arbejdsliv. Han kan se tilbage på et godt og langt arbejdsliv – han kan også se frem til en travl fremtid som formand for Bedsted Friplejehjem – indrettet i Thy Højspændingsværks bygninger. 6. maj 2009 blev en skelsættende dato for Henry. Det var den dag Henrys mor fik en skrivelse om, at hun skal flytte fra en plejehjemsplads på Rønhedecentret i Bedsted til en plejehjemsplads i Koldby. Henry kunne, og kan, ikke overse at flytte en 88-årig væk fra byen og de mennesker hun har levet et langt liv med. Han føler sig “trådt under fode”.
Klik på billedet for at høre Henry fortælle
Det helt upersonlige standardbrev til moren blev starten på en kamp for et plejehjem i Bedsted. Henrys liv har ikke været et højtråbende oprør. Han er erklæret konservativ. Henry er født i 1944 og opvokset på Stenled på Tandrup Mark. Som skik var kom han som 14-årig ud for at arbejde ved landbruget. Det varede i fire år. 18 år gammel kom han i lære som købmand hos købmand Hansen på Strandgade i Thisted. I 1965 var læretiden udstået, og Henry fortæller med et lidt skævt smil, at han vist ikke var helt udlært. Han blev soldat ved Livgarden.
Opholdet i København fik stor betydning. Værnepligten ved Livgarden blev afsluttet med vagttjeneste ved de kongelige slotte og tjenesten gav også meget frihed. Det udnyttede Henry til at stifte bekendtskab med et af de første supermarkedet i Danmark. Han fik arbejde i en butik på Tagensvej på Nørrebro.
I 1966 kom Gerda, som Henry senere blev gift med, til København. Livgarden var overstået. Det var svært – næsten umuligt – for et ungt par at få en lejlighed i København. På Østerbro, på Trianglen, havde en købmand en ledig stilling og en tilhørende lejlighed. Henry søgte og fik både stilling og et sted hvor han kunne bo sammen med Gerda. I 1968 var Henry og Gerda hjemme i Thy på juleferie. Henry fortæller hvordan han stod på toppen af Bredgade og kiggede ned gennem Hurup. Han beundrede den smukke julelysning ned gennem gaden med den store stjerne på “strygejernet” ved jernbaneoverskæringen. Selv for en Bedsteddreng kom erkendelsen af, at Hurup var, og stadig er, en driftig handelsby. På Bredgade var en købmandsbutik, et dødsbo, til salg. Juleferien endte med, at Henry og Gerda blev købmandspar i den lille 27 kvadratmeter store butik.
En morgen, halvandet år efter Henry og Gerda var kommet til Hurup, kunne Henry konstatere, at Kosangasbutikken i Hurup i løbet af natten var lukket. Neonskiltet var pillet ned, og det var brunt papir for vinduerne. Der skulle ikke længere sælges hvidevarer og gas fra butikken i Hurup. Rationaliseringer og pludselige lukninger er ikke den seneste finanskrises opfindelse. Henry fik hurtigt en ide om at købe ejendommen. Det ville give en butik på hele 72 kvadratmeter og en lejlighed. Med god hjælp fra sagfører Lyngs lykkedes det allerede mit på samme dags formiddag for Henry at sikre sig ejendommen. Der blev indrettet en moderne butik og flere gange blev der bygget om og udvidet.
Henry fik 14 gode år som købmand i Hurup. Han tog i 1983 konsekvensen af konkurrencen fra det nye ABC-marked i Hurups gamle biograf. Biografen havde længe været til salg. Henry havde også vist interesse, men et speget spil gjorde, at biografbygningen blev solgt til en dygtig og driftig købmand fra Skjernegnen, der i ABC-markedet havde et godt supermarkedskoncept.
Enden på købmandslivet blev starten 27 år med salg af forsikringer. Henry fik arbejde som assurandør ved Hafnia i Skive. Han blev igen ramt af fusionsspøgelset. Hafnia havde problemer og Henry søgte i 1992 til forsikringsselskabet Codan. Da Codan i 1993 købte Hafnia vendte Henry tilbage til kollegerne og chefen i Hafnia – på noget ændrede betingelser. Det blev til 14 gode år i Skive. I 1996 fik Henry det han kalder for verdens bedste arbejde – han blev assurandør for Forsikringsselskabet Thisted Amt – senere Thisted Forsikring. Her sluttede han med udgangen af april i år. Han har kun lidt konsulentarbejde med at passe enkelte forsikringer.
Henrys forældre var tæt tilknyttet fællesskabet i Indre Mission. Tanken om, at moren ikke længere kan få så mange besøg af vennerne fra Bedsted er svær. Henry har svært ved at se den sociale tankegang bag administrationens indstillinger og byrådets beslutninger. Som gammel købmand har han også svært ved at se den økonomiske fordel. Der blev på fire dage i maj 2009 samlet 495 underskrifter mod lukningen af Rønhedecentret. Centrets venneforening har holdt stormøde og der er nu mere end 500 betalende medlemmer. Der er med venneforeningen som “moderforening” nedsat en bestyrelse for Bedsted Friplejehjem. Henry er formand. Der var et ønske om at købe Rønhedecentret af Thisted Kommune. Der blev afslået. Nu arbejdes der med at indrette og bygge et nyt plejehjem på Thy Højspændingsværk og arealerne omkring værket.