SEJLMAGER: Jan “Saxø” Sørensen var 15 år, da han flyttede fra Århus til Hanstholm i 1966. Hans far blev sejlmageren på Hanstholm Havn.
Af Klaus Madsen – 23. maj 2013
HANSTHOLM: En dag i 1962 stod Jan Sørensen første gang på Hanstholms pynt og kiggede gennem trådhegnet ud over det, der i 1967 blev til Hanstholm Havn. Sammen med familien blev det de næste år til mange Hanstholm-udflugter. Århusknægten havde ikke forestilllet sig, at han skulle få hele arbejdslivet på havnen. Det var også svært at forestille sig, hvad der kom til at gro på byggepladsen for foden af Hanstholms kridtklint. Jan og familien blev en del af et nybyggersamfund.
Klik på pilen for at høre Jan “Saxø” Sørensen fortælle
I sommeren 1966 meddelte Jans far, Axel Sørensen, familien, at han havde fået lov til at etablere sig som sejlmager på den nye havn. Familien flyttede fra Århus til Hanstholm. Sejlmageriet startede i Hanstholms gamle skolebygning, hvor der nu er musikskole. Jan husker, at faren først var tilbudt en placering i Vigsø. Her var tilkørselsforholdene så umulige, at faren var tæt på at opgive. Hanstholms borgmester Christian Hansen og kommunaldirektør Svend Rasmussen løste hurtigt problemet og tilbød den gamle skolebygning.
På havnen blev Jans far, som andre håndværkere, tilbudt en lille træbygning. Det blev der protesteret mod, og servicegården med større lokaler blev bygget. Det endte med, at sejlmageren, der kom til at hedde Sax-ø, fik over 200 kvadratmeter. Nu er firmanavnet Saxø, uden bindestreg, som det også var i starten. Bindestregen kom til efter en henvendelse fra en fynbo, der havde retten til navnet og brugte adskillige tusinde kroner på at få en advokat til at få det ændret. Det var en advokatregning, som sejlmageren i Hanstholm kom til at betale. Senere er navnet blevet Saxø – uden problemer.
Jan kom i lære som sejlmager hos faren. Allerede som 26-årig kom han til at stå med ansvaret for forretningen. Kun 46 år gammel døde faren i 1977. Jan husker, at der blev ringet fra sygehuset i Thisted et par gange, for at han skulle komme. Han havde ikke fået fortalt, at det var meget alvorligt, og derfor ville han lige slutte en stor handel inden han kørte til Thisted – også for at kunne fortælle faren om den gode forretning. Da han kom til sygehuset var faren død, og en læge mente ikke, at Jan skulle gå ind på stuen. På en håndfast måde blev lægen klar over, at Jan ville ind på stuen. De første par år drev moren virksomheden med Jan som daglig leder, og 28 år gammel overtog han sejlmageriet.
Mange forskellige produkter er lavet på sejlmagererens værksted. Selj og preseninger til fiskekuttere og skibe. Til militæret blev der de første år syet mange presenninger. Til campingfolket i Danmark, Norge og Sverige blev der de første år syet mellem 350 og 500 fortelte. Kalescher til lystbåde. Seler til flyttemænd. Presinger til lastbiler. Til en ornestation på Mors har han syet svinebedækningsovertræk. Adskillige kilometer tovværk, wirer og trawlwirer er solgt fra Saxø. Reklameskilte og profiltøj med tryk er også en del af forretningen. Saxø-butikken er kendt for blandt andet lystfiskerudstyr, legetøj og ikke mindst modeltog.
Med fra Århus tog Jan interessen for modeltog, og hobbyen er blevet til forretning. Han importerer modeltog fra den tyske Märklin-fabrik. Det har kunder fra hele Danmark og de nordiske naboer opdaget.
I 47 år har Jan oplevet og gennemlevet Hanstholms og havnens udvikling. Det er gået stærkt i nogle år. Omsætningen i mange af havnens virksomheder er i perioder mere end fordoblet fra år til år. Men der har også været år, hvor det blev svært.
Det var et nybyggersamfund med en stærk pionerånd og et nødvendigt sammenhold. De første mange år hjalp man hinanden. Det stærke sammenhold har , som Jan har oplevet det, været en stor styrke.
Jan tror på en fremtid for havnen. Han er overbevist om, at Hanstholms position som stærk fiskerihavn for konsumfisk vil holde. Han tror også, at havneudvidelsen, når den bliver realiseret, vil give mange nye arbejdspladser – og så gentager han, at det er nødvendigt med sammenhold og pionerånd.
Saxø-bygningen er nu sat til salg. Når klokken runder midnat 31. december er det slut med Saxø på Hanstholm Havn. Jan er så fyldt 62, og efter 47 år som sejlmager på Hanstholm Havn, synes han, at det er tid at stoppe. Han tror ikke der kommer en ny sejlmager i Hanstholm. Helt stoppe vil han dog ikke. Forretningen med modeltog og udstyr til togene fortsætter fra privaten på Bødkervej. Han vil sælge tog fra en webshop, og så må Lis finde sig i, at Jan også kommer til at bruge tid på at bygge modelbanen færdig.