Svært at finde fodfæste – Jens Oluf har klaret sig

RODLØS: Det var den sjette skole for Jens Oluf Olesen, da han i 1964 kom til at gå i 7B på Borgerskolen i Thisted.

Af Klaus Madsen – 22. november 2012

THISTED: Når Jens Oluf Olesen skal fortælle om sit liv, vender han hele tiden tilbage til en barndom med mange skoleskift. Han er sikker på, at det har præget ham. Født uden for ægteskab i 1951, på fødselsstiftelen Århus, har starten været svær. De første fire år tilbragte han hos bedsteforældrene i Thisted. Det var også hos bedsteforældrene, han kom til bo, da han i 1964 blev elev i 7B på Borgerskolen i Thisted. Jens Olufs hjem blev hos bedsteforældrene. Da han kom til Thisted havde han efternavnet Christensen. Det skiftede han for nogle år siden ud med Olesen, der var bedsteforældrenes familienavn.


Klik på pilen for at høre Jens Oluf Olesen fortælle

Hans mor havde giftet sig, og Jens Oluf fik aldrig noget godt forhold til stedfaren. Der kom to halvsøskende, to piger, i familien. Han måtte altid kæmpe for at gøre opmærksom på, at han også eksisterede. Hver gang han skiftede skole, skulle han også gøre opmærksom på, at ham den nye var kommet. Det kom der aldrig noget godt ud af.
Der var ikke gået mange dage på Borgerskolen i Thisted, før en elev fra en anden klasse greb meget hårdt fat i Jens Olufs halstørklæde. Den episode husker han tydeligt.
Jens Oluf bærer ikke nag. Han har det i dag helt fint, med ham der gjorde det.
Havde Jens Olufs oplevelser fundet sted i dag, er han sikker på, at myndighederne havde grebet helt anderledes ind. I 1964 blev løsningen at han forlod mor, stedfar og halvsøskende for at vende tilbage til bedsteforældrene.
Han var stemplet. Nok havde skolen og lærerne sat ham i den eneste boglige klasse på Borgerskole. Jens Oluf husker, hvordan han næsten aldrig blev hørt. Han kunne så lige så godt lave lidt ballade. Han skulle jo gøre opmærksom på, at han var der.
Det var tanken, at eleverne i den boglige 7. klasse skulle have en realeksamen og måske en studentereksamen. Jens Oluf kom i 8. og 9. klasse.

Jens Oluf bor nu i lejligheden over den lukkede bagerforretning på Hundborgvej i Thisted.

Det var et stort ønske for Jens Oluf at blive mekaniker. Hjemme hos bedsteforældrene på Kronborgvejs Sidevej reparerede og handlede de brugte biler. Det var bare umuligt at få en læreplads, og helt umuligt for en dreng med Jens Olufs baggrund.
Han blev ikke spurgt, om han ville i lære, da han fik tilbudt en læreplads som rørlægger og blikkenslager. Han tog pladsen.
Da han begyndte at tjene lidt penge, flyttede han fra bedsteforældrene. Han fik et godt tilskud til lærlingelønnen ved at arbejde som dørmand på diskotek “Toppen”. Han husker, hvordan han mødte på blikkenslagerværkstedet med “sand i øjnene”.
Efter fire års læretid blev han soldat på en af kasernene i Aalborg.
Da han var 16 år gammel var han begyndt at bokse. Han havde sammen med en kammerat været til boksestævne på Hotel Aalborg, og her havde han siddet på balkonen og kigget ned på bokserne i det skarpe lys. Han blev betaget af kampen og bokserne, der optrådte i skinnende blanke silkebukser. At blive en af bokserne blev en drøm – en drøm der kom til at gå i opfyldelse. To gange blev han jysk juniormester. Han boksede en DM-finale som senior, og var rangeret blandt Danmarks tre bedste boksere. Boksekarrieren varede fire-fem år.

Jens Oluf i midten, kort tid efter han var konfirmeret af pastor Axel Sjølander, i foråret 1965….

…. 7B på Borgerskolen i Thisted. Aase Søndberg, yderst til højre, var klasselærer.

Det var også boksningen der førte Jens Oluf ud på en mange år lang rejse som montør. Da han var soldat, trænede han i Lindholm Bokseklub. I boksemiljøet fik han kendskab til håndværkere, der rejste til udlandet for at arbejde. Han kom til at arbejde for en mester med det ikke særlig flatterende navn “Svend Skummel”. Jens Oluf arbejdede  mest i Sverige, der den gang manglede arbejdskraft.  Mange gange har han arbejdet på Volvo.
I 1984 startede han eget montørfirma. Han fortsatte med at arbejde i Sverige. I perioder arbejde han også i Tyskland, blandt andet på tyske atomkraftværker. Han havde en del folk ansat – det gik godt i mange år. Da arbejderne fra de gamle østeuropæiske lande begyndte at komme, blev det svært.
Jens Oluf investerede nogle af de tjente penge i blandt andet at renovere  Hotel Klitten i Vorupør og derefter sælge lejligheder. Han har også været med i et projekt omkring en ejendom med grilbar i Sjørring
I 1986 havde han købt et sommerhus i Klitmøller. Senere købte han et helårshus, og her boede han i en snes år, til han i 2009 købte det lukkede bageri på Hundborgvej i Thisted. Her bor han nu i lejligheden på første sal med en flot udsigt over Thisted Bredning.

Jens Oluf var soldat på en af kasernerne i Aaborg. Til højre står et soldaterbillede af onklen, Villy Olesen, som døde i juni 2012.

Livet som selvstændig rejsemontør var hårdt. Der var ikke råd til være kræsen med arbejdsopgaverne. Jens Oluf har kravlet i en skraldevogn for reparere hydraulikken, mens rotterne løb rundt i skraldet. Arbejdsdagene var lange, og når der så var fri, blev der, som han bramfrit udtrykker det, “slået nogle ordentlige pæle i jorden”. Det havde ikke været ro til at stifte familie. Arbejdet kom først.
I jul og nytår 1997-1998 var han på ferie på Cuba. Her mødte han Idolidia. Jens Oluf var 49 år, da han blev gift.
Jens Oluf var næsten 50, da han fik en far. Han havde taget kontakt til sin biologiske far, og de nåede at får et godt forhold til hinanden inden faren alt for tidligt døde af en en sprængt legemspulsåre, en sygdom som Jens Oluf også var tæt på at dø af i 2009.

Jens Oluf sidder yderst til højre på familiebilledet med hans bedsteforældre i midten.

Jens Olufs liv har ikke været med faste 8 timers arbejdsdage. Han har været rodløs Han har haft stor eventyrlyst. Han har altid skullet klare sig selv. Han har altid løst problemerne selv. Han har aldrig haft lyst til fast arbejde.
Der har ikke været nogen at spørge om gode råd. Bedsteforældrene var gamle. Jens Olufs nærmeste blev onkel Villy, der boede hjemme hos bedsteforældrene, og han overtog huset, da de døde. Villy døde i sommeren 2012.

Fortællingen om Jens Oluf er med i en serie skolefortællinger