NATURTOSSET: På den absolut gode måde er Jens Jørgen Andersen tosset med naturen. Han indfanger fugle til ringmærkning og fanger både fugle og dyr i sit kamera
Af Klaus Madsen – 22. august 2022
HANSTHOLM: Med udsigt over havet er en villa højt i Hanstholm blevet udgangspunkt for Jens Jørgen Andersens meget aktive otium. Efter mere end 40 år med skov og natur som arbejdsplads, valgte han at forlade arbejdsmarkedet. Interessen for naturen er bevaret og udleves nu med ringmærkningsarbejde og fotografering.
Klik på pilen for at se billeder fra en augustmorgen med ringmærkningsarbejde hos Elly Hansen i Svankjær, og høre Jens Jørgen Andersen fortælle.
Jens Jørgen har ikke tal på, hvor mange fugle han gennem årene har ringmærket. Han er sikker på det er mere end 40.000. Han har flere foretrukne steder i Thy, hvor han sætter net op for nænsomt at fange fugle. Et af stederne er hos Elly Hansen i Svankjær. På en grund med 8000 forholdsvis nyplantede træer er der fine muligheder for at få mange forskellige arter ringmærket. En augustmorgen rundede Jens Jørgen og Elly 50 forskellige på Ellys grund. Jens Jørgen sætter også ofte net op på Agger Tange og vest for Hanstholm Fyr. Her kan han ringmærke fuglearter, som naturligt bevæger sig tættere på havet.
Mere end 4000 fugle er de sidste to år ringmærket i Svankjær. Jens Jørgen runderer konstant mellem stederne, hvor de tynde og næsten usynlige net et spændt ud. Nænsomt tager Jens Jørgen fuglene ud af nettet og puttes forsigtigt i stofposer, som Elly bærer med på rundturen. Når de kommer tilbage til gårdspladsen og værkstedet, sætter Jens Jørgen ringe på fuglene, som beskrives og registreres af Elly, inden de igen slippes fri. Alle registreringer af ringmærkede fugle indberettes til Zoologisk Museum. Det er vigtigt materiale, når bestandene af fuglearter bestemmes. Jens Jørgen har ringmærket fugle siden 1972.
Bevæbnet med en god kikkert og et solidt kamera med et kvalitetsobjektiv bruger Jens Jørgen mange timer på at fotografere. Interessen for naturfotografering har han haft længe før den digitale verden ramte fotografiet. Han har fotograferet sort-hvid, og først skullet fremkalde filmen, for derefter i en ramme under et forstørrelsesapparat at vælge det rigtige udsnit, som blev eksponeret på et stykke fotopapir og på næsten alkymistisk vis kom frem i fremkalderskålen under mørkekammerets dunkle belysning.
Fotografiets digitale verden har givet mange og nye muligheder også for naturfotografer. Færdselsreglerne for fotografer, som jagter unikke billeder og ønsker at komme så tæt på dyrene som muligt er stadig de samme. Som naturfotograf, som i billeder gerne vil fortælle og give gode oplevelser videre, skal man færdes med respekt for dyrene og naturen.
Jens Jørgen er født i 1956 og opvokset i Klitmøller med en afstikker til Vester Vandet, Han blev udlært tømrer i 1977. Slutningen af 70erne var kriseår for byggeriet. I 1978 tog Hans Jørgen kontakt til plantør Christensen i Nystrup for at høre om der var arbejde i skoven. Det blev starten på godt 40 år i skoven. Jens Jørgen har arbejdet som skovarbejder, skovløber og i 30 år som naturvejleder. I 20 år boede familien i embedsbolig da Jens Jørgen var skovløber i Vandet Plantage. Når man som Jens Jørgen helt fra drengeårene har været vild med naturen, har det været et godt arbejdsliv. Det har været en gave at dele begejstringen for natur. Jens Jørgen er gift med Conny.
Ved Hanstholm, hvor Jens Jørgen bor nu, er der rig mulighed for at fotografere havets mange stormfugle. Der er også gode fotomuligheder, når fugletrækkene passerer Hanstholm-knuden. Hvert år kommer fugleinteresserede fotografer til Hanstholm fra hele landet. Jens Jørgen tager også gerne til Skagen en uges tid når fortårstrækkene passerer. Om efteråret er Østdanmark og Falsterbo i Sverige attraktive fotopladser.