SIGNATUR: En ceremoniøkse fra yngre bronzealder er en enestående og smuk signatur for tankerne bag Museum Thys nye udstillinger.
Af Klaus Madsen: 20. juni 2023
THISTED: For længst, og det er 3000 år, er bronzealderens mennesker væk. Alligevel har den smukke økse overlevet generationer af bønders plovskær gennem mulden på en mark i Kallerup. Det var Peter Jensens metaldetektor, der opfangede et ekko fra den fjerne fortid. Den smukt forarbejdede økse er en central del af det nye Museum Thys arkæologiske udstilling.
Formand for Aage og Johanne Louis-Hansens fond, Niels Peter Louis-Hansen, foretog indvielsen af Museum Thys nye museum. Han modtog et eksemplar af Erland Knudssøn Madsens plakat med ceremoniøksen fra bronzealderen.
Øksen er en central del af Kallerupfundet, der også består af en hornet dobbeltansigtet mandsfigur og to dobbelte hestefigurer. Bronzealderens håndværkeres færdigheder var, og er, imponerende.
Fra en ganske nær fortid søgte Peter Jensens med sin metaldetektor en februardag i 2019 efter dele fra et engelsk bombefly, som blev skudt ned over Thy af tyske natjagere en novembernat i 1943.
Ceremoniøksen fra Kallerup blev med detektor i 2019 lokaliseret og fundet af Peter Jensen. Øksen blev afleveret til Nationalmuseet. Den er nu kommet “hjem” til Thy.
Kallerupfundet, ceremoniøksen fra broncealderen, er nu i centrum af den nye oldtidsudstilling på Mudseum Thy. Øksens finder Peter Jensen, til højre, og Erland Knudssøn Madsen, som har lavet plakaten med øksen, til venstre.
Erland Knudssøn Madsen har skabt en kunstnerisk udgave af ceremoniøksen. Han har arbejdet med bronzens smukke farvenuancer. Øksehovedet er hævet over en horisontal linie.
Erland Knudssøn Madsen, til venstre, og Peter Jensen omkring plakaten med bronzealderøksen fra Kallerup.
Gennem fem år har samarbejdet mellem Museum Thy og Aage og Johanne Louis-Hansens fond udviklet sig og nu båret frugt. Museumsleder Jytte Nielsens, og hendes faglige medarbejderes stærke tanker om, at fortidens håndgribelige genstande giver afsæt for nutidens forståelse, kommer stærkt til udtryk i udstillingsrummene på det “ny Museum Thy”. Fire gadenumre, 4, 6, 11 og 13, i Jernbanegade, er nu Museum Thy.
Det “ny Museum Thy” blev muligt med en flot donation fra Aage og Johanne Louis-Hansens fond. Museumsleder Jytte Nielsen, til venstre, formand for fondsbestyrelsen, Niels Peter Louis-Hansen og hans hustru Gerda.
Broncealderøksen fra Kallerup er en af omkring 300 genstande, som, i forbindelse med udbygningen af Museum Thy, er vendt “hjem til Thy” fra Nationalmuseets magasiner.