NÆRHED: Vær mod andre, som du ønsker de skal være mod dig. Det er en af Anne Balsbys grundlæggende holdninger som leder af Friplejehjemmet i Bedsted
Af Klaus Madsen – 28. februar 2013
BEDSTED: Der står ikke kontor på døren til rummet, hvor Anne Balsby har sin computer stående på skrivebordet. Der står “sløjfen”. Det er her trådene samles og sløjfer knyttes. Det er også her man er parat til at knytte sløjfen op, hvis det viser sig, at den er bundet forkert. Anne Balsby har siden 1. september 2012 været ansat som leder af Friplejehjemmet Bedsted Thy.
Klik på pilen for at høre Anne Balsby fortælle
Det var både udfordringen og lysten til at prøve noget nyt, der fik Anne Balsby til at søge stillingen som leder på Thisted Kommunes første friplejehjem. Hendes fire drenge går, og har gået på friskole. Derfor har hun en fast tro på, at når man i fællesskabet omkring en friskole kan gøre noget godt for børnene, så må man også i fællesskab kunne gøre noget godt for beboerne på et plejehjem.
Mange års arbejde som sygeplejerske i en stadig mere topstyret verden er nu afløst af et arbejde i en meget flad struktur. For Enne Balsby er det vigtigt, at alle ansatte på friplejehjemmet er en del af omsorgen. Alle skal opleve friplejehjemmet som et hjem. Her skal det være godt at bo, Personalet skal føle det er godt at komme på arbejde, og gæster skal føle sig velkommen. I omsorgen for beboerne er alle ansatte ligeværdige. Det betyder ikke, at faglige kompetencer udviskes – men skal der ryddes af bordene efter middag hjælper alle til. Når en beboer har brug for hjælp træder alle til.
Friplejehjemmets ansatte er fælles med beboerne om at skabe et hjem. Ansatte og beboere spiser sammen. Anne Balsby har oplevet, at der har været meget stille ved middagsbordet. Den gode snak omkring middagsbordet, som mange familier har i deres hjem er væk, når beboerne har været vant til at sidde alene og spise. Madoplevelsen bliver ekstra god, når hjemmets kok kommer forbi. Det kan godt styrke appetitten at maden er frisklavet hver dag.
Åbenhed, ærlighed og respekt er værdier, som Anne Balsby sætter højt i arbejdet som leder.
Hun betegner arbejdet med starten af friplejehjemmet som en “novicegang”. Det er det første friplejehjem i kommunen. Det kræver godt samarbejde. Der skal være en fælles holdning om at skabe tryghed og nærhed. Begrebet hverdagsliv skal være meget mere end en talemåde. Det gælder om at få øje på mulighederne, og ikke lade sig stoppe af begrænsninger.
Der er ikke faste sengetider og ingen faste tider hvor beboerne skal stå op. Sådan er det jo ikke i et hjem. Der er ikke et terapirum hvor beboerne samles i bestemte tidsrum. Der bliver mulighed for mange sysler – den første tid vil så vise hvad der bliver brug for. Der er rum i det gamle højspændingsværk, som kan indrettes, og det skal stå til beboernes rådighed når de har lyst.
Anne Balsby, der er 47 år, er opvokset i Sønderhå og hun blev uddannet sygeplejerske fra sygeplejeskolen i Thisted i 1991. Hun arbejdede derefter tre år på Dronninglund Sygehus, og kom senere til at arbejde på intensivafdelingen på Aalborg Sygehus Syd. Hun vendte tilbage til Thy og fik arbejde på det observationsafdelingen på Thisted Sygehus. Hun har undervist på sygeplejeskolen. I 2001 blev hun sårsygeplejerske på sygehuset – det var en ny funktion, som hun var med til at starte. Hun har taget voksenunderviseruddannelse på Skive Seminarium, og uddannet sig på Danmarks Sygeplejehøjskole i Århus.
Anne Balsby bor i Hundborg, og hun er gift med Ryan Petersen, som er landmand. De har fire drenge, Bjarke på sytten et halvt, Tobias på femten, Jonas er elleve og Kevin er otte et halvt.
Henry Dahlgaard er formand for bestyrelsen for friplejehjemmet. I juni 2010 fortalte han om baggrunden for at tage initiativ til at oprette et friplejehjem.
Klik her for at læse historien om Henry Dahlgaard – 17. juni 2010